Motor- en bromfietsen zijn veelvoorkomende vervoersmiddelen in België. Of het nu voor dagelijks gebruik is, of om er eens op uit te trekken in het weekend, het is gewoonweg enorm fijn om je op de baan te begeven op 2 wielen. Daarnaast is er natuurlijk ook de opkomst van de speed-pedelec en andere elektrische of hybride voertuigen. Meer en meer mensen verkiezen alternatieven voor de wagen om zich te verplaatsen, waardoor er ook steeds meer van die alternatieven verkocht en gekocht worden.

Een tijdje geleden heeft de FOD Mobiliteit en Vervoer de procedure voor de herinschrijving van reeds in België ingeschreven tweedehandsvoertuigen van categorie “L” en M2 gewijzigd. Deze is ingegaan vanaf 20/03/2023.

Zo zal er nu net iets meer administratief werk liggen bij de verkoper van het voertuig. Deze persoon zal zich namelijk naar één van de 21 bpost-kantoren moeten begeven voor de verkoop. Daar zal men de gegevens van het voertuig controleren alvorens deze dus daadwerkelijk verkocht mag worden. Na de controle krijg je als verkoper een aanvraagformulier tot inschrijving met alle technische gegevens van het voertuig en het ongeldig verklaarde inschrijvingsbewijs. Deze documenten dien je bij de verkoop dan te overhandigen aan de koper, zodat deze de juiste documenten ter beschikking heeft.

Als verkoper betaal je €12 aan bpost voor deze nieuwe procedure. De voordelen van deze procedure liggen dan ook eerder bij de koper.

 

Voordeel voor de koper

Als koper zal je net minder administratief werk hebben. Jouw verzekeraar zal de herinschrijving van je nieuwe voertuig dan volledig digitaal kunnen uitvoeren via de WebDIV-toepassing. Tot en met 19 maart 2023 was het nog de bedoeling dat de koper zelf de voertuigdocumenten aan de juiste instantie bezorgde. Deze nieuwe procedure maakt het gemakkelijker voor de koper die zelf enkel de aanvraag moet invullen. Zijn of haar verzekeraar kan dan online de inschrijving van het voertuig afhandelen.

 

Welke voertuigen?

Deze procedure geldt voor reeds in België ingeschreven voertuigen van categorie L of aard M2 met een cilinderinhoud ≤ 125 cm3, een vermogen ≤ 11 KW of een maximumsnelheid ≤ 45 km/u. Zij geldt niet voor ingevoerde voertuigen van deze categorie, voertuigen waarvan het oude kentekenbewijs dateert van vóór 18/07/2002 en voertuigen met een gepersonaliseerde kentekenplaat.

Als je niet zeker bent of jouw voertuig voldoet aan deze voorwaarden of als je nog vragen hebt over deze procedure, neem dan zeker contact met ons op! Wij helpen je graag verder.

 

Deel dit nieuwsbericht:

Krijg persoonlijk advies op maat.

Spreek met een medewerker op 03 650 10 20.